Oakhill Djurgården

Mordet på ambassaden

Den 25 december 1947 mördas Italiens ambassadör Alberto Bellardi Ricci av en sinnesförvirrad landsman på permission från Långbro sjukhus.

Efter ett bråk med några grannar på Södermalm 1940, blir Giuseppe Capocci tvångsintagen på Långbro sjukhus. Själv var han övertygad om att han var helt frisk och att det hela handlade om intriger från den italienska legationen på Djurgården i Stockholm. Efter sex år inlåst på Långbro började han planerna sin hämnd, han skulle ta livet av de intrigerande landsmännen.

Drygt ett år senare beviljas hans ansökan om 12-timmars permission för att, under juldagen, besöka sin hustru och sina barn, hans första permission sedan tvångsintagningen 1940. Överläkaren på Långbro, Erik Goldkuhl, anser att patienten är i stort sett frisk och att det inte förelåg någon risk med en permission, men under ett enskilt samtal med hustrun ber man henne att hålla ett vakande öga på sin man.

På juldagsmorgonen 1947 hämtas han på sjukhuset av hustrun och det beger sig till hemmet på Södermalm, där det båda barnen väntar. De umgås och äter middag och efter maten vill hustrun att det ska ta en promenad, det vill inte Capocci, så de bestämmer sig för att vara kvar hemma, men efter en stund ändrar han sig och vill gå ut, ensam.

Hustrun lyckas inte övertala honom att stanna kvar hemma, och när han lämnar hemmet så följer hon efter honom på avstånd. På Skeppsbron tar han en spårvagn mot Djurgården, han stiger av efter några stationer och fortsätter till fots. Hustrun, som hela tiden följt sin man, förstår vart han är på väg. Hon ger sig tillkänna och bestämmer sig för att följa med sin man in på legationen.

Ambassadören hade precis samlat hela personalen till jullunch när han får en lapp av sekreteraren innehållande en lång utläggning mot fascistregeringen och Mussolini. Han går ut i legationens väntrum där Capocci och hans hustru väntar. Capocci utmanar ambassadören på duell varefter han hugger ambassadören flera gånger, de uppstår en vild tumult när personalen försöker avväpna Capocci, ambassadören är svårt skadad och avlider på väg till sjukhuset. En omfattande polisutredning tar vid och tidningarna skriver spaltmeter om vilket ansvar den psykiatriska vården har för den våldsamma handlingen. Capocci döms för mordet och utvisas till Italien, där han tas in på ett psykiatriskt sjukhus och avlider sju år senare.

Giuseppe Capocci

Alberto Bellardi Ricci