Långbro sjukhus. Vävsalen på Stora Kvinns. Foto: Ernest Florman 1923. Landstingsarkivet, Stockholm läns Landsting.
Elsa Grünewald
Elsa var näst yngst bland 13 syskon hon drömde om att bli konstnär som sin bror Isaac men ödet ville något annat.
Familjen Grünewald bodde på Södermalm liksom så många ortodoxa judar som flytt trakasserier och förföljelser i östra Europa. De flesta judiska familjer på Södermalm hade stora familjer, även Grünewalds med sina 13 barn.
Grünewald – ungdomsåren
Elsa börjar efter avslutad skolgång som elev vid Modehuset Regent på Regeringsgatan. Efter en provperiod får hon inte den fasta anställning som hon har hoppats på, istället får hon återgå till att hjälpa sin mamma med hushållsarbete i hemmet på Södermalm – något som säkerligen kändes som ett nederlag.
Psykisk ohälsa
1930 drabbas Elsa av ett psykiskt sammanbrott och skrivs in på Långbro sjukhus. Efter en oklar diagnos skrivs hon, efter sex veckor, ut som förbättrad. Hon mår tidvis mycket dåligt med mycket oro och stark ångest och blir därför åter inlagd på Långbro. Nu påbörjas en livslång resa inom mentalsjukvården, där hon utsätts för ”moderna” behandlingsmetoder som elchocker, sömnkurer, insulinkoma och även lobotomi.

Teckning av Elsa Grünewald. 1984
Nya mediciner
Under 50-talet medicineras Elsa med de nya psykosmedicinerna och kan delta på utflykter och resor. Hon väver, går på målar- och keramikkurser. Hennes syster kommer på besök och de tar promenader i sjukhusparken. Hon sjunger, läser tidningar – men framför allt så tecknar hon. En aldrig sinande ström bilder, och hennes rum på sjukhuset och korridorens väggar fylls snabbt från golv till tak med teckningar.
Under 1980-talet bedömer man att Elsa inte längre är i behov av sluten psykiatrisk vård, och hon erbjuds att flytta ut till ett öppet sjukhem. Men man lyckas inte hitta någon lämplig plats så hon blir kvar och som en av Långbro sjukhus sista patienter avlider hon här 1988, efter ett halvt sekel med sjukhuset som enda hem.
L’art brut – särlingskonst
Vid sin bortgång efterlämnade Elsa nästan 1500 teckningar, förmodligen bara är en bråkdel av hennes totala produktion under sina 50 år på Långbro. I dag anses hon som en av många tongivande konstnärer inom den svenska L’art brut stilen. Hennes teckningar visas i dag på många konstutställningar bl.a. på Millesgården i Stockholm.

Elsa Grünewald 1907-1988. Signerad och daterad E. Grünewald 1975. Kritteckning, 23 x 31 cm. Foto: Uppsala Auktionskammare.
I april 2018 går en av hennes kritteckningar för 16.000 kr på Uppsala Auktionskammare.