Loading...
Långbro sjukhus. Vävsalen på Stora Kvinns. Foto: Ernest Florman 1923. Landstingsarkivet, Stockholm läns Landsting.
Hem/Patienter/Elsa Grünewald

Elsa Grünewald

Elsa var näst yngst bland 13 syskon och hon drömde om att bli konstnär som sin bror Isaac, men ödet ville något annat.

Familjen Grünewald bodde som så många andra ortodoxa judar som flytt trakasserier och förföljelser i östra Europa, på Södermalm i Stockholm.

Fotografi av Elsa Grünewald

Elsa Grünewald. Fotograf: Okänd.

Ungdomsåren

Efter avslutad skolgång fick Elsa plats som elev vid Modehuset Regent på Regeringsgatan. Men efter provperioden fick hon inte den fasta tjänst som hon hade hoppats på. Istället fick hon fortsätta att hjälpa sin mamma med hushållsarbete i hemmet på Södermalm.

Psykisk ohälsa

1930 drabbades Elsa av ett psykiskt sammanbrott och blev intagen på Långbro sjukhus. Efter några veckors behandling fick hon en oklar diagnos och skrivs därefter ut som förbättrad. Hon mådde tidvis dåligt med mycket oro och stark ångest och blev återigen inlagd på Långbro. Här påbörjades nu en livslång resa inom mentalsjukvården, hon utsattes för ”moderna” behandlingsmetoder som elchocker, sömnkurer, insulinkoma och lobotomi.

Teckning av Elsa Grünewald 1984. Bild: Säters mentalsjukhus. Fotograf: Okänd.

Nya mediciner

Under 50-talet medicinerades Elsa med de nya psykosmedicinerna. Behandlingen gjorde att hon kunde delta på utflykter och resor. Kreativiteten fick utvecklas, hon vävde, gick på målar- och keramikkurser. Hennes syster kom på besök och de tog promenader i sjukhusparken. Hon sjöng och läste tidningar, men framför allt så ritade hon, en aldrig sinande ström teckningar fyllde hennes sjukhusrum och korridorens väggar.

Under 1980-talet bedömde läkare att Elsa inte längre var i behov av sluten psykiatrisk vård, hon erbjöds möjlighet att flytta till ett eget boende. Men när inget lämpligt hem hittas blev hon kvar på Långbro, och som sjukhusets sista patienter avled hon här 1988, efter ett halvt sekel med sjukhuset som sitt hem.

Särlingskonst – L’art brut

Vid sin bortgång efterlämnade Elsa nästan 1500 teckningar vilket förmodligen bara är en bråkdel av hennes totala produktion under sina 50 år på Långbro. I dag anses hon som en av många tongivande konstnärer inom den svenska L’art brut stilen. Hennes teckningar visas i dag på konstutställningar bl.a. i Japan och på Millesgården i Stockholm. Drygt tusen av hennes teckningar donerades av Elsas släktingar till Mentalvårdsmuseet i Säter. Läs artikeln DT.

Elsa Grünewald 1907-1988. Signerad och daterad E. Grünewald 1975. Kritteckning, 23 x 31 cm. Foto: Uppsala Auktionskammare.

I april 2018 går en av hennes kritteckningar för 16000 kr på Uppsala Auktionskammare.

Mer om Långbro sjukhus

Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.

2021-11-16T12:34:55+01:00
Till toppen