Loading...
Långbro sjukhus. Vävsalen på Stora Kvinns. Foto: Ernest Florman 1923. Landstingsarkivet, Stockholm läns Landsting.

Elsa Grünewald

Elsa var näst yngst bland 13 syskon, hon drömde om att bli konstnär som sin bror Isaac, men ödet ville något annat.

Familjen Grünewald bosätter sig på Södermalm som så många ortodoxa judar som flytt trakasserier och förföljelser i östra Europa. Man finner sig snabbt tillrätta bland kosheraffärer och synagogan Adat Jisraels, och de flesta judiska familjer på Södermalm hade stora familjer, även Grünewalds med sina 13 barn.

Fotografi av Elsa Grünewald

Elsa Grünewald. Fotograf: Okänd.

Grünewald – ungdomsåren

Elsa börjar efter avslutad skolgång som elev vid Modehuset Regent på Regeringsgatan. Men efter en provperiod får hon inte den fasta anställning som hon har hoppats på och istället får hon återgå till att hjälpa sin mamma med hushållsarbete i hemmet på Södermalm – något som säkerligen kändes som ett nederlag.

Psykisk ohälsa

Elsa drabbas av ett psykiskt sammanbrott 1930 och skrivs in på Långbro sjukhus. Men hon får en oklar diagnos och efter sex veckor skrivs hon ut som förbättrad. Hon mår tidvis mycket dåligt med mycket oro och stark ångest och blir därför åter inlagd på Långbro. Nu påbörjas en livslång resa inom mentalsjukvården där hon utsätts för, den tidens, moderna behandlingsmetoder som elchocker, sömnkurer, insulinkoma och även lobotomi.

Teckning av Elsa Grünewald. 1984

Nya mediciner

Under 1950-talet medicineras Elsa med de nya psykosmedicinerna och kan delta på utflykter och resor. Hon väver, går på målar- och keramikkurser. Hennes syster kommer på besök och de tar promenader i sjukhusparken. Hon sjunger, läser tidningar – men framför allt så tecknar hon. En aldrig sinande ström bilder, och hennes rum på sjukhuset och korridorens väggar fylls snabbt från golv till tak med teckningar.

Under 1980-talet bedömer man att Elsa inte längre är i behov av sluten psykiatrisk vård, och hon erbjuds att flytta ut till ett öppet sjukhem. Men man lyckas inte hitta någon lämplig plats så hon blir kvar och som en av Långbro sjukhus sista patienter avlider hon här 1988, efter ett halvt sekel med sjukhuset som enda hem.

L’art brut – särlingskonst

Vid sin bortgång efterlämnade Elsa nästan 1500 teckningar, vilket förmodligen bara är en bråkdel av hennes totala produktion under 50 år på Långbro. Hon får anses som en av många tongivande konstnärer inom den svenska L’art brut stilen. Hennes teckningar visas i dag på många konstutställningar bl.a. på Millesgården i Stockholm.

Elsa Grünewald 1907-1988. Signerad och daterad E. Grünewald 1975. Kritteckning, 23 x 31 cm. Foto: Uppsala Auktionskammare.

I april 2018 går en av hennes kritteckningar för 16.000 kr på Uppsala Auktionskammare.

Fler inlägg

Olof Kinberg, överläkare vid Långbro sjukhus.

Olof Kinberg var Långbro sjukhus första överläkare och direktör, men han kommer att gå till historien som Sveriges första rättspsykiater och den “svenska kriminologins fader”. Som rådgivare till Kungliga Medicinalstyrelsen är han högst delaktig i planeringen och genomförandet av det nya stora sinnessjukhuset utanför Stockholm…

2020-08-14T21:15:19+02:00
Till toppen