Loading...
Långbro sjukhus. Vävsalen på Stora Kvinns. Foto: Ernest Florman 1923. Landstingsarkivet, Stockholm läns Landsting.
Hem/Patienter/Elsa Grünewald

Elsa Grünewald

Elsa var näst yngst bland 13 syskon hon drömde om att bli konstnär som sin bror Isaac men ödet ville något annat.

Familjen Grünewald bodde, som så många andra ortodoxa judar som flytt trakasserier och förföljelser i östra Europa, på Södermalm i Stockholm.

Fotografi av Elsa Grünewald

Elsa Grünewald. Fotograf: Okänd.

Ungdomsåren

Efter avslutad skolgång får Elsa plats som elev vid Modehuset Regent på Regeringsgatan. Men efter en provperiod får hon inte den fasta tjänst som hon har hoppats på. Istället får hon fortsätta att hjälpa sin mamma med hushållsarbete i hemmet på Södermalm.

Psykisk ohälsa

1930 drabbas Elsa av ett psykiskt sammanbrott och blir intagen på Långbro sjukhus. Efter några veckors behandling får hon en oklar diagnos och skrivs därefter ut som förbättrad. Hon mår tidvis dåligt med mycket oro och stark ångest och blir återigen inlagd på Långbro. Här påbörjas nu en livslång resa inom mentalsjukvården, hon utsätts för ”moderna” behandlingsmetoder som elchocker, sömnkurer, insulinkoma och lobotomi.

Teckning av Elsa Grünewald 1984. Bild: Säters mentalsjukhus. Fotograf: Okänd.

Nya mediciner

Under 50-talet medicineras Elsa med de nya psykosmedicinerna. Behandlingen gör att hon kan delta på utflykter och resor. Kreativiteten får utvecklas, hon väver, går på målar- och keramikkurser. Hennes syster kommer på besök och de tar promenader i sjukhusparken. Hon sjunger och läser tidningar, men framför allt så ritar hon, en aldrig sinande ström teckningar fyller hennes sjukhusrum och korridorens väggar.

Under 1980-talet bedömer läkare att Elsa inte längre är i behov av sluten psykiatrisk vård, hon erbjuds möjlighet att flytta till ett eget boende. Men när inget lämpligt hem hittas blir hon kvar på Långbro, och som sjukhusets sista patienter avlider hon här 1988, efter ett halvt sekel med sjukhuset som sitt hem.

Särlingskonst – L’art brut

Vid sin bortgång efterlämnade Elsa nästan 1500 teckningar vilket förmodligen bara är en bråkdel av hennes totala produktion under sina 50 år på Långbro. I dag anses hon som en av många tongivande konstnärer inom den svenska L’art brut stilen. Hennes teckningar visas i dag på konstutställningar bl.a. i Japan och på Millesgården i Stockholm. Drygt tusen av hennes teckningar donerades av Elsas släktingar till Mentalvårdsmuseet i Säter. Läs artikeln DT.

Elsa Grünewald 1907-1988. Signerad och daterad E. Grünewald 1975. Kritteckning, 23 x 31 cm. Foto: Uppsala Auktionskammare.

I april 2018 går en av hennes kritteckningar för 16000 kr på Uppsala Auktionskammare.

Läs mer om Långbro sjukhus

Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.

2021-09-19T13:28:06+02:00
Till toppen