Loading...
Långbro sjukhus, skrädderiet en arbetsplats på Stora Mans. 1927.
Hem/Parken, Personal/En arbetplats

En arbetsplats

Sedan slutet av 1800-talet var mentalsjukhuset en arbetsplats även för patienter, sysselsättning var den främsta terapin för de intagna. Fysiskt arbete fyllde dagarna med ordning och rutiner. Hårda dagsverk bland äppelträd, på åkrar och i växthus gjorde kroppen trött och dämpade oron.

Under 1900-talets första hälft var vårdtiderna för mentalpatienter mycket långa, ibland hela deras liv. Med det tidsperspektivet så var det inga problem att utbilda sig t.ex. till skräddare, borstbindare eller tryckare. Men när mediciner och vården utvecklades och blev mer effektiva så blev patienternas tid på sjukhuset kortare, och med det försvann även möjligheten att lära sig ett hantverk.

Långbro sjukhus hade från öppnandet många arbetsplatser för patienter. Som ett skrädderi med lokaler högst upp på Stora Mans. Här jobbade en anställd skräddare, som med assistans av patienter, sydde både personaluniformer och vardagskläder åt de intagna.

Sjukhusets stora trädgårdsodlingar hade som mest sex växthus och en heltidsanställd trädgårdsmästare. Odlingarna gav ett överskott som man sålde vidare till andra sjukhus i närområdet. Man odlade främst potatis, rödbetor och vitkål, men här fanns även stora odlingar med äpplen och rabarber för kräm, saft och sylt.

I källaren på Stora Kvinns fanns ett tryckeri med tryckpress och sättningsutrustning. Här producerade man trycksaker för eget behov men även på uppdrag från andra sjukhus.

Ett borstbinderi i källaren på Stora Mans försåg sjukhuset med borstar för alla ändamål.

När landstingen tog över ansvaret för mentalsjukhusen så infördes nya regler. Man fick inte använda patienterna för arbete i någon form, och med den inriktningen så försvann möjligheten att driva produktion i sjukhuset regi.

Långbro sjukhus, tryckeri i källaren på Stora Kvinns. ca 1920.
Långbro sjukhus, borstbinderi i källaren på Stora Mans. ca 1920.
Trädgården och odlingar på Långbro sjukhus. Stora Mans i bakgrunden och nuvarande ”Långbro:s Bakficka” i förgrunden, ca 1920

Läs mer om Långbro sjukhus

Stora Mans

Invigdes i december 1909 och bestod av, för den tiden, toppmoderna vårdavdelningar, operationssalar, mottagningsrum och apotek. Det fanns salar för upp till åtta liggande patienter och enskilda rum för intagna med möjlighet att betala. En samlingssal högst upp i byggnaden användes som lokal för gudstjänster, teater och musikstunder

Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.

2021-11-17T17:19:20+01:00
Till toppen