Loading...
Långbro sjukhus kulvertar sträckte sig kilometervis och knöt ihop områdets alla byggnader.
Hem/Byggnader, Patienter/Kulvertmannen

Kulvertmannen

Det låter som en filmtitel men var i själva verket ett öknamn som kvällstidningarna gav en fd. patient på Långbro sjukhus.

Expressen 28 mars 1979

Under några år i slutet på sjuttiotalet levde kulvertmannen sitt liv under jorden på sjukhuset. Han sov på gamla sjukhusmadrasser och åt matrester från avdelningarnas vagnar som skickats ner i mathissarna. Blev det mat över stoppade han den i plastpåsar och gömde i skrymslen i kulverten.

Sjukhusets ledning valde att låta mannen leva i den 2,5 km långa kulverten, de ville inte jaga honom och han var inte tillräckligt sjuk för att vara en fara för sig själv eller andra. Han hade flera diagnoser som fobier och ångest, med en lång historia inom psykiatrin, där han under två decennier cirkulerat mellan olika sjukhus, utan någon förbättring av hans tillstånd. Många personer vittnade dock om att han var ”intelligent, trevlig och sympatisk”.

Av oklar anledning hade han en egen uppsättning nycklar till kulvertarna och kunde komma och gå som han själv önskade. Under långa tider var han helt försvunnen och ingen visste var han höll hus. Patientföreningen berättar att han nattetid hjälpte till vid deras telefonjour, där gav han råd till de personer som ringde in.

Senare ordnade sjukhuset ett eget rum på en öppen avdelning, där han kunde komma och gå som han ville. Någon uppföljning av vad som hände kulvertmannen publicerades aldrig i tidningarna, så hans vidare öde är okänt.

Kulvert långbro sjukhus

Kulvertsystemet på Långbro sjukhus

Läs mer om Långbro sjukhus

Villa 39 och Sveriges farligaste kvinna

1989 färdigställs en vårdbyggnad i den nordvästra delen av sjukhusområdet, byggnaden är ritad och inredd för att hantera ”Sveriges farligaste kvinna”. Villan har tre rum för patienten och ytterligare tre rum för personal och administration. Runt byggnaden finns ett fyra meter högt specialstaket för att förhindra att patienten rymmer.

Stora Mans

Invigdes i december 1909 och bestod av, för den tiden, toppmoderna vårdavdelningar, operationssalar, mottagningsrum och apotek. Det fanns salar för upp till åtta liggande patienter och enskilda rum för intagna med möjlighet att betala. En samlingssal högst upp i byggnaden användes som lokal för gudstjänster, teater och musikstunder

Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.

2021-09-12T16:02:58+02:00
Till toppen