Hem/Byggnader, Patienter/Kulvertmannen

Kulvertmannen

Det skulle kunna vara en filmtitel men det var namnet som en patient fick av Stockholms kvällstidningar under våren 1979.

Expressen 28 mars 1979

Under två års tid hade den då 40-åriga mannen levt sitt liv i sjukhusets kulvertsystem. Han sov på gamla sjukhusmadrasser och livnärde sig genom att samla ihop matrester från avdelningarnas vagnar som skickats ner i mathissarna. Överbliven mat stoppade han i plastpåsar och gömde i skrymslen i kulverterna.

Sjukhusets ledning valde att låta mannen leva i de 2,5 km långa kulverterna, de ville inte jaga honom och han var inte tillräckligt sjuk för att vara en fara för sig själv eller andra. Han hade flera diagnoser som fobier och ångest, med en lång historia inom psykiatrin, där han under två decennier cirkulerat mellan olika sjukhus, utan någon förbättring av hans tillstånd. Många personer vittnade dock om att han var ”intelligent, trevlig och sympatisk”.

Av oklar anledning hade han en egen uppsättning nycklar till kulvertarna och kunde komma och gå som han själv önskade. Under långa tider var han helt försvunnen och ingen visste var han höll hus. Patientföreningen berättar att han nattetid hjälpte till vid deras telefonjour, där gav han råd till de personer som ringde in.

Senare ordnade sjukhuset ett eget rum på en öppen avdelning, där han kunde komma och gå som han ville. Någon uppföljning av vad som hände kulvertmannen publicerades aldrig i tidningarna, så hans vidare öde är okänt.

Kulvert långbro sjukhus

Kulvertsystemet på Långbro sjukhus

Dela artikeln