Loading...
Självporträtt, Ester Henning. Tusch på papper.
Hem/Patienter/Ester Henning

Ester

Ester Henning föddes 1887 i Värmland och levde hela sitt vuxna liv på olika institutioner. Men trots en begränsad tillvaro i en rent fysisk bemärkelse, skapade Ester konstverk i världsklass.

Uppväxt
Ester Henning växer upp i Mora där familjen slagit sig ner när hon var liten. Efter fyra års skolgång börjar hon tjäna som piga, men hon drömmer om något helt annat. 23 år gammal flyttar hon till Stockholm för att bli konstnär, hon går på konsthantverksutbildningen vid Tekniska skolan och försörjer sig som hembiträde och sömmerska.

På väg
Hon är på väg mot sitt mål, två av hennes skulpturer gjuts i brons och hennes konst publiceras på vykort. Men 1916 insjuknar Ester och läggs in på Katarina sinnessjukhus på Södermalm i Stockholm. Efter en tid som intagen skrivs hon ut och återvänder till föräldrahemmet, bara några år senare insjuknar hon igen och blir då intagen på Säters sjukhus.

Kroniskt
Hon kom att tillbringa resten av livet på olika sjukhus: Uppsala hospital, Långbro sjukhus och tillsist Beckomberga sjukhus, där hennes tillstånd försämras och hon går helt in i sig själv.

Skaparkraft
1936 får hon arbetsmaterial och uppmuntran av en engagerad kurator. Hon börjar teckna, måla, skulptera och brodera i ett rasande tempo. Under en period under 1940-talet kommer hon i kontakt med med en annan intagen konstnär; Sigrid Hjertén, som inte har mycket till övers för Esters skaparglöd. Under 1950-talet medicineras Ester med Hibernal, men behandlingen ger inte önskat resultat och hon blir kvar i slutenvården tills hon avlider 97 år gammal på Solberga sjukhus.

Konstnären
Konstverk av Ester Henning finns på Nationalmuseum, Moderna museet och hos privata samlare. Hennes konst har ställts ut på Liljevalchs konsthall, Göteborgs konsthall och Bror Hjorths Hus i Uppsala. Maud Nycander gör en dokumentärfilmen om Ester: ”Konstnärinnan på avdelning 22”, som visats på SVT.

Ester Henning, Ensam fågel. Olja på pannå.
Ester Henning, Maskerad.
Ester Henning, Profiler. Olja på duk 1957(?).
Ester Henning. Broderi. Arbetarbladet. Foto: Bodil Juggas.
Ester Henning. Porträtt av Sigrid Hjertén.
Skulptur “Näckrosen”, brons, signerad Ester Henning, höjd 49 cm. Foto: Stockholms Auktionsverk.
Ester Henning, självporträtt. 1962. Gouache och krita. J L Clasons stiftelse.
Ester Henning, Stadslandskap. Olja.

Fler inlägg

Olof Kinberg, överläkare vid Långbro sjukhus.

Olof Kinberg var Långbro sjukhus första överläkare och direktör, men han kommer att gå till historien som Sveriges första rättspsykiater och den “svenska kriminologins fader”. Som rådgivare till Kungliga Medicinalstyrelsen är han högst delaktig i planeringen och genomförandet av det nya stora sinnessjukhuset utanför Stockholm…

2020-08-14T21:14:02+02:00
Till toppen