Självporträtt, Ester Henning. Tusch på papper.

Ester

Ester Henning föddes 1887 i Värmland och levde hela sitt vuxna liv på olika institutioner, men trots en begränsad tillvaro i en rent fysisk bemärkelse, skapade Ester konstverk i världsklass.

Uppväxt
Ester Henning växer upp i Mora där familjen slagit sig ner när hon var liten. Efter fyra års skolgång börjar hon tjäna som piga, men hon drömde om något helt annat. 23 år gammal flyttar hon till Stockholm för att bli konstnär, hon går på konsthantverksutbildningen vid Tekniska skolan och försörjer sig som hembiträde och sömmerska.

På väg
Hon är på väg mot sitt mål, två av hennes skulpturer gjuts i brons och hennes konst publiceras på vykort, men 1916 insjuknar Ester och läggs in på Katarina sjukhus i Stockholm. Efter en tid skrivs hon ut och återvänder till föräldrahemmet men bara några år senare insjuknar hon igen och blir intagen på Säters sjukhus.

Kroniskt
Hon kom att tillbringa återstoden av livet på olika sjukhus: Uppsala hospital, Långbro sjukhus och Beckomberga sjukhus, där hennes tillstånd försämras och hon går helt in i sig själv.

Skaparkraft
1936 får hon av en uppmärksam kurator, arbetsmaterial och uppmuntran. Hon börjar teckna, måla, skulptera och brodera i ett rasande tempo. Under en period under 40-talet kommer hon i kontakt med med en annan intagen konstnär; Sigrid Hjertén, som inte har mycket till övers för Esters skaparglöd. Under 50-talet medicineras Ester med Hibernal, men behandlingen ger inte önskat resultat och hon blir kvar i slutenvården tills hon avlider 97 år gammal på Solberga sjukhus.

Konstnären
Konstverk av Ester Henning finns på Nationalmuseum, Moderna museet och hos privata samlare. Hennes konst har ställts ut på Liljevalchs konsthall, Göteborgs konsthall och på Bror Hjorths Hus i Uppsala 2001. Maud Nycander gör en dokumentärfilmen om Ester, “Konstnärinnan på avdelning 22”, som visats på SVT.

Ester Henning, Ensam fågel. Olja på pannå.
Ester Henning, Maskerad.
Ester Henning, Profiler. Olja på duk 1957(?).
Ester Henning. Broderi. Arbetarbladet. Foto: Bodil Juggas.
Ester Henning. Porträtt av Sigrid Hjertén.
Skulptur “Näckrosen”, brons, signerad Ester Henning, höjd 49 cm. Foto: Stockholms Auktionsverk.
Ester Henning, självporträtt. 1962. Gouache och krita. J L Clasons stiftelse.
Ester Henning, Stadslandskap. Olja.