Loading...
Självporträtt, Ester Henning. Tusch på papper. Privat.
Hem/Patienter/Ester Henning

Ester Henning

Ester Henning levde hela sitt vuxna liv på olika institutioner ändå lyckas hon skapa konstverk i världsklass.

Uppväxt

Ester Matilda Henning föds i Värmland 1887 som dotter till en skomakare. Redan tidigt i livet drömmer hon om att bli konstnär. Efter bara fyra år i skolan börjar hon tjäna som piga nära föräldrarhemmet. 23 år gammal flyttar hon till Stockholm och börjar en konsthantverksutbildning vid Tekniska skolan. För att försörja sig tar hon jobb som hembiträde och sömmerska.

På väg

När två av Esters skulpturer gjuts i brons och hennes konst publiceras på vykort känner hon att hon är på väg mot sitt mål. Men 1916 insjuknar hon och läggs in på Katarina sinnessjukhus på Södermalm i Stockholm. Och efter en tid som intagen skrivs hon ut och återvänder till föräldrahemmet, men bara några år senare blir hon tvångsintagen på Säters sjukhus.

Kroniskt

Hon kom att tillbringa resten av livet på olika mentalsjukhus som Uppsala hospital, Långbro, Beckomberga och slutligen Solberga, där hennes tillstånd försämras och hon går helt in i sig själv.

Skaparkraft

Under mitten på 1930-talet uppmuntras hon av en engagerad kurator på Beckomberga att teckna, måla, skulptera och brodera. Under en period under 1940-talet kommer hon i kontakt med med en annan intagen konstnär, Sigrid Hjertén. Någon vänskap uppstår inte, Sigrid har inte mycket till övers för Esters skaparglöd.

Under 1950-talet medicineras Ester med Hibernal utan önskat resultat, hon blir kvar i slutenvården tills hon avlider 97 år gammal på Solberga sjukhus i södra Stockholm.

Konstnären

Konstverk av Ester Henning finns i dag på Nationalmuseum , Moderna museet och hos privata samlare. Hennes konst har ställts ut på Liljevalchs konsthall, Göteborgs konsthall och Bror Hjorths Hus i Uppsala. Maud Nycander gör en dokumentärfilmen om Ester: ”Konstnärinnan på avdelning 22”, som visats på SVT.

Ester Henning, Ensam fågel. Olja på pannå.
Ester Henning, Maskerad.
Ester Henning, Profiler. Olja på duk 1957(?).
Ester Henning. Porträtt av Sigrid Hjertén.
Skulptur “Näckrosen”, brons, signerad Ester Henning, höjd 49 cm. Foto: Stockholms Auktionsverk.
Ester Henning, självporträtt. 1962. Gouache och krita. J L Clasons stiftelse.
Ester Henning, Stadslandskap. Olja.
Ester Henning. Broderi. Arbetarbladet. Foto: Bodil Juggas.

Läs mer om Långbro sjukhus

Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.

2021-09-19T13:34:09+02:00
Till toppen