Loading...
Självporträtt, Ester Henning. Tusch på papper. Privat.
Hem/Patienter/Ester Henning

Ester

Ester Henning levde hela sitt vuxna liv på olika institutioner. Men trots en begränsad tillvaro i en rent fysisk bemärkelse, skapade hon konstverk i världsklass.

Uppväxt

Ester Henning föddes i Värmland 1887, hon växer upp i Mora dit familjen flyttat nästan direkt efter hennes födsel. Efter fyra års skolgång börjar hon tjäna som piga, men hon drömmer om något helt annat. Så 23 år gammal flyttar hon till Stockholm för att bli konstnär, hon går på konsthantverksutbildningen vid Tekniska skolan och försörjer sig som hembiträde och sömmerska.

På väg

Hon är på väg mot sitt mål, två av hennes skulpturer gjuts i brons och hennes konst publiceras på vykort. 1916 insjuknar Ester och läggs in på Katarina sinnessjukhus på Södermalm i Stockholm. Efter en tid som intagen skrivs hon ut och återvänder till föräldrahemmet. Men bara några år senare insjuknar hon igen och blir då intagen på Säters sjukhus.

Kroniskt

Hon kom att tillbringa resten av livet på olika sjukhus: Uppsala hospital, Långbro sjukhus och tillsist Beckomberga sjukhus, där hennes tillstånd försämras och hon går helt in i sig själv.

Skaparkraft

1936 får hon arbetsmaterial och uppmuntran av en engagerad kurator. Hon börjar teckna, måla, skulptera och brodera i ett rasande tempo. Under en period under 1940-talet kommer hon i kontakt med med en annan intagen konstnär; Sigrid Hjertén, som inte har mycket till övers för Esters skaparglöd. Under 1950-talet medicineras Ester med Hibernal, men behandlingen ger inte önskat resultat och hon blir kvar i slutenvården tills hon avlider 97 år gammal på Solberga sjukhus.

Konstnären

Konstverk av Ester Henning finns på Nationalmuseum, Moderna museet och hos privata samlare. Hennes konst har ställts ut på Liljevalchs konsthall, Göteborgs konsthall och Bror Hjorths Hus i Uppsala. Maud Nycander gör en dokumentärfilmen om Ester: ”Konstnärinnan på avdelning 22”, som visats på SVT.

Ester Henning, Ensam fågel. Olja på pannå.
Ester Henning, Maskerad.
Ester Henning, Profiler. Olja på duk 1957(?).
Ester Henning. Porträtt av Sigrid Hjertén.
Skulptur “Näckrosen”, brons, signerad Ester Henning, höjd 49 cm. Foto: Stockholms Auktionsverk.
Ester Henning, självporträtt. 1962. Gouache och krita. J L Clasons stiftelse.
Ester Henning, Stadslandskap. Olja.
Ester Henning. Broderi. Arbetarbladet. Foto: Bodil Juggas.

Fler inlägg

Stora Mans

Invigdes i december 1909 och bestod av, för den tiden, toppmoderna vårdavdelningar, operationssalar, mottagningsrum och apotek. Det fanns salar för upp till åtta liggande patienter och enskilda rum för intagna med möjlighet att betala. En samlingssal högst upp i byggnaden användes som lokal för gudstjänster, teater och musikstunder

Stormen

Redan när Långbro sjukhus precis har öppnat har man svårt att klara av de mest vårdkrävande patienterna. En del av de stora sjukhusbyggnaderna har avdelningar för s.k. heloroliga patienter, men den ständigt ökande tillströmning av nya patienter som skriker och är mycket aggressiva ger upphov till stora störningsproblem. Man beslutar därför att bygga två mindre paviljonger som är mer anpassade för denna patientgrupp…

Långbro sjukhusmuseum hittar du bara online. Det finns inga fysiska lokaler eller utställningar.

Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.

2021-04-12T10:57:53+02:00
Till toppen