Loading...
Självporträtt, Ester Henning. Tusch på papper. Privat.
Hem/Patienter/Ester Henning

Ester Henning

Ester Henning levde hela sitt vuxna liv på olika institutioner ändå lyckas hon skapa konstverk i världsklass.

Publicerat: 20 maj, 2023

Rekord för Ester Henning på Stockholms Auktionsverk.

Ester Hennings motiv från Beckomberga, olja på papp, 32 x 41 cm, med ett utropspris på 10.000–12.000 kr. Satte nytt rekord när den såldes på Stockholms Auktionsverk Fine Art 16 maj för 50.000 kr.

Uppväxt

Ester Matilda Henning föddes i Värmland 1887 som dotter till en skomakare. Redan tidigt i livet drömde hon om att bli konstnär. Efter bara fyra år i skolan började hon tjäna som piga nära föräldrarhemmet. 23 år gammal flyttade hon till Stockholm och började en konsthantverksutbildning vid Tekniska skolan. För att försörja sig tog hon jobb som hembiträde och sömmerska.

På väg

När två av Esters skulpturer gjuts i brons och hennes konst publicerades på vykort kände hon att hon var på väg mot sitt mål. Men 1916 insjuknade hon och fick då vård på Katarina sinnessjukhus i Stockholm. Efter en tid skrevs hon ut och återvände till föräldrahemmet. Men bara några år senare blev hon åter tvångsintagen på Säters sjukhus.

Kroniskt

Hon kom att tillbringa resten av livet på olika mentalsjukhus som Uppsala hospital, Långbro, Beckomberga och slutligen Solberga.

Skaparkraft

Under mitten på 1930-talet uppmuntrades hon av en engagerad kurator på Beckomberga att teckna, måla, skulptera och brodera. Under en period under 1940-talet kom hon i kontakt med med en annan intagen konstnär, Sigrid Hjertén. Någon vänskap uppstår inte, Sigrid hade inte mycket till övers för Esters skaparglöd.

Under 1950-talet medicinerades Ester med Hibernal utan önskat resultat, hon blir kvar i slutenvården tills hon avled 97 år gammal på Solberga sjukhus i södra Stockholm.

Konstnären

Konstverk av Ester Henning finns i dag på Nationalmuseum , Moderna museet och hos privata samlare. Hennes konst har ställts ut på Liljevalchs konsthall, Göteborgs konsthall och Bror Hjorths Hus i Uppsala. Maud Nycander gör en dokumentärfilmen om Ester: ”Konstnärinnan på avdelning 22”, som visats på SVT.

Ensam fågel. Olja på pannå.
Maskerad. Blandteknik.
Profiler. Olja på duk 1957(?).
Porträtt
Porträtt av Sigrid Hjertén.Blandteknik.
Skulptur av Ester Henning
Skulptur “Näckrosen”, brons, höjd 49 cm. Foto: Stockholms Auktionsverk.
Självporträtt av Ester Henning
Självporträtt. 1962. Gouache och krita. J L Clasons stiftelse.
Stadslandskap. Olja.
Broderi. Arbetarbladet. Foto: Bodil Juggas.
Tavla av Ester Henning
Maskerad. Blandteknik.

Läs mer om Långbro sjukhus

Sjukhusdammen

Samtidigt som man bygger sjukhuset så anlägger man en 150 meter lång damm genom att dämma upp det s.k. Långbro-diket, ett vattenflöde från det högt belägna skogsområde som i dag är Fruängen. Diket, som idag är nedgrävt i kulvertar, gick genom hela sjukhusområdet och mynnade ut vid nuvarande Johan Skytteskolan…

Stora Kvinns

Långbro sjukhus vårdavdelning för kvinnor – i folkmun döpt till Stora Kvinns, invigdes i maj 1910. Byggnaden är en exakt kopia av vårdbyggnaden för män – Stora Mans. Byggnaden följer dåtidens mönster med paviljongsystem, där byggnaderna placerades på optimala avstånd från varandra.

Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.

2023-05-20T16:43:32+02:00
Till toppen