Ester Henning
Ester Henning levde hela sitt vuxna liv på olika institutioner ändå lyckas hon skapa konstverk i världsklass.
Uppväxt
Ester Matilda Henning föddes i Värmland 1887 som dotter till en skomakare. Redan tidigt i livet drömde hon om att bli konstnär. Efter bara fyra år i skolan började hon tjäna som piga nära föräldrarhemmet. 23 år gammal flyttade hon till Stockholm och började en konsthantverksutbildning vid Tekniska skolan. För att försörja sig tog hon jobb som hembiträde och sömmerska.
På väg
När två av Esters skulpturer gjuts i brons och hennes konst publicerades på vykort kände hon att hon var på väg mot sitt mål. Men 1916 insjuknade hon och fick då vård på Katarina sinnessjukhus i Stockholm. Efter en tid skrevs hon ut och återvände till föräldrahemmet. Men bara några år senare blev hon åter tvångsintagen på Säters sjukhus.
Kroniskt
Hon kom att tillbringa resten av livet på olika mentalsjukhus som Uppsala hospital, Långbro, Beckomberga och slutligen Solberga.
Skaparkraft
Under mitten på 1930-talet uppmuntrades hon av en engagerad kurator på Beckomberga att teckna, måla, skulptera och brodera. Under en period under 1940-talet kom hon i kontakt med med en annan intagen konstnär, Sigrid Hjertén. Någon vänskap uppstår inte, Sigrid hade inte mycket till övers för Esters skaparglöd.
Under 1950-talet medicinerades Ester med Hibernal utan önskat resultat, hon blir kvar i slutenvården tills hon avled 97 år gammal på Solberga sjukhus i södra Stockholm.
Konstnären
Konstverk av Ester Henning finns i dag på Nationalmuseum , Moderna museet och hos privata samlare. Hennes konst har ställts ut på Liljevalchs konsthall, Göteborgs konsthall och Bror Hjorths Hus i Uppsala. Maud Nycander gör en dokumentärfilmen om Ester: ”Konstnärinnan på avdelning 22”, som visats på SVT.
Ensam fågel. Olja på pannå. Foto: Okänd
Profiler. Olja på duk 1957(?). Foto: Okänd.
Porträtt av Sigrid Hjertén.Blandteknik. Foto: Okänd.
Självporträtt. 1962. Gouache och krita. J L Clasons stiftelse. Foto: Okänd
Stadslandskap. Olja. Foto: Okänd
Broderi. Arbetarbladet. Foto: Bodil Juggas.
Maskerad. Blandteknik. Foto: Okänd.
Skulptur “Näckrosen”, brons, höjd 49 cm. Foto: Stockholms Auktionsverk.
Publicerat: 17 december 2023
Rekord för Ester Henning på Stockholms Auktionsverk.
Ester Hennings motiv från Beckomberga, olja på papp, 32 x 41 cm, med ett utropspris på 10.000–12.000 kr. Satte nytt rekord när den såldes på Stockholms Auktionsverk Fine Art 16 maj för 50.000 kr.