Självporträtt, Ester Henning. Tusch på papper.

Ester Henning

Ester Henning föddes 1887 i Värmland och levde hela sitt vuxna liv på olika institutioner, men trots en begränsad tillvaro i en rent fysisk bemärkelse, skapade Ester konstverk i världsklass.

Ester Henning växer upp i en skomakarfamilj i Mora. Tolv år gammal, efter fyra års skolgång, börjar hon tjäna som piga. 1911 flyttar hon till Stockholm för att bli konstnär. Hon försörjer sig som hembiträde och sömmerska, samtidigt som hon går på konsthantverksutbildningen vid Tekniska skolan.

Två av hennes skulpturer gjuts i brons och hennes konst publiceras på vykort, men 1916 insjuknar Ester och läggs in på Katarina sjukhus i Stockholm. Efter en tid skrivs hon ut och återvänder till föräldrahemmet. Några år senare insjuknar hon igen och blir intagen på Säters sjukhus.

Hon kom att tillbringa 66 år, återstoden av livet, på olika sjukhus, från Uppsala hospital via Långbro sjukhus i början av 1930-talet, för att till sist hamna på avdelning 22 på Beckomberga sjukhus. Här kom hon att stanna i 43 år, med några få avbrott. Hela tiden försämras hennes tillstånd, hon slutar prata och går helt in i sig själv.

1936 får hon, av en uppmärksam kurator, arbetsmaterial och uppmuntran. Hon börjar teckna, måla, skulptera och brodera i ett rasande tempo. Under 50-talet medicineras Ester med Hibernal, men behandlingen ger inte önskat resultat. Hon blir kvar i slutenvården och avslutar sina dagar på Solberga sjukhus 1985, 97 år gammal.

Konstverk av Ester Henning finns på Nationalmuseum, Moderna museet och hos privata samlare. Hennes konst har ställts ut på Liljevalchs konsthall, Göteborgs konsthall och på Bror Hjorths Hus i Uppsala 2001. Maud Nycander gör en dokumentärfilmen om Ester, “Konstnärinnan på avdelning 22”, som visats på SVT.

Ester Henning, Ensam fågel. Olja på pannå.

Ester Henning, Maskerad.

Ester Henning, Profiler. Olja på duk 1957(?).

Ester Henning. Broderi. Arbetarbladet. Foto: Bodil Juggas.

Ester Henning. Porträtt av Sigrid Hjertén.

Skulptur “Näckrosen”, brons, signerad Ester Henning, höjd 49 cm. Foto: Stockholms Auktionsverk.

Ester Henning, självporträtt. 1962. Gouache och krita. J L Clasons stiftelse.

Ester Henning, Stadslandskap. Olja.