Mentalsjukvård
Klicka på bilderna nedan och läs vidare om mentalvård.
”Berättelsen om Arne”
Ingrid Edvall har skrivit om sin tid som sjuksköterska på Långbro sjukhus och ett möte som har gjort ett starkt avtryck. Hon har gett oss sitt tillstånd att publicera texten här på vår sida. Tack Ingrid!
Villa 39 och Sveriges farligaste kvinna
1989 färdigställs en vårdbyggnad i den nordvästra delen av sjukhusområdet, byggnaden är ritad och inredd för att hantera ”Sveriges farligaste kvinna”. Villan har tre rum för patienten och ytterligare tre rum för personal och administration. Runt byggnaden finns ett fyra meter högt specialstaket för att förhindra att patienten rymmer.
Promenadgårdar
Rastgårdarna eller s.k. promenadgårdar var en viktig del i vården på Långbro. Här tillbringade de patienterna som inte kunde delta i arbetsterapier, en stor del av sin vakna tid.
Vårdinrättningar för sinnessjuka
Stockholms första vårdinrättning för sinnessjuka inrättas i slutet av 1200-talet på Helgeandsholmen, där i dag Riksdagshuset ligger. Under många perioder har staden haft stora problem med överbeläggningar och otjänliga vårdbyggnader…
Stormen
Efter en kort tid konstaterades att sjukhuset hade svårt att klara av de mest vårdkrävande patienterna. En del av de stora sjukhusbyggnaderna hade avdelningar för s.k. heloroliga patienter, men den ständigt ökande tillströmning av nya patienter som skriker och är mycket aggressiva ger upphov till stora störningsproblem. Man beslutar därför att bygga två mindre paviljonger som var mer anpassade för denna patientgrupp…
Hibernal
Klorpromazin eller Hibernal som läkemedlet kom att heta i Sverige, var det första preparatet inom gruppen neuroleptika som framgångsrikt användes mot psykoser
Från hospital till psykiatrireform
Från medeltiden och fram till 1700-talets slut så vårdas nästan alla psykiskt sjuka av anhöriga i sina hem. Är de bråkiga och stökiga blir de förpassade till något uthus eller stall, i vissa fall inlåsta, fastkedjade och nakna.
Syssloman på Långbro sjukhus
Förutom läkare, sköterskor och annan vårdpersonal så fanns det många andra yrkesutövare på Långbro, och chef över dessa var Sysslomannen. På bilden här ovan syns Albin Mild i mitten, en mycket omtyckt chef och syssloman…
Olof Kinberg, överläkare vid Långbro sjukhus.
Olof Kinberg var Långbro sjukhus första överläkare och direktör, men han kommer att gå till historien som Sveriges första rättspsykiater och den “svenska kriminologins fader”. Som rådgivare till Kungliga Medicinalstyrelsen är han högst delaktig i planeringen och genomförandet av det nya stora sinnessjukhuset utanför Stockholm…
Stockholms Stads sinnessjukhus vid Långbro
1909 öppnar Stockholms Stad Långbro sjukhus, eller som det formella namnet är: Stockholms Stads sinnessjukhus vid Långbro. Sjukhuset har varit i planeringsstadiet och under byggnation i nästan sju år. Patienterna står på kö för att tas in på avdelningarna. En artikel i DN beskriver ett första intryck…
Överinspektören
Varje år lämnade överläkarna på de svenska sinnessjukhusen in en rapport till Kungliga Medicinalstyrelsen. Statistik och kommentarer sammanfattades sedan i en årlig skrift: “Sinnessjukvården i riket”. Ansvarig och överinspektör för sinnessjukhusen var psykiatern och professorn Alfred Petrén.
Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.