Stora Kvinns
När sjukhuset stod helt klart i början av 1910, var det en modern vårdresurs som togs i bruk. Sjukhusområdet dominerades av två identiska byggnaderna: Stora kvinnoavdelningen i södra delen av området och stora mansavdelningen, 250 meter norr ut.
Kvinnoavdelningen på Långbro sjukhus – Stora Kvinns – byggdes för att övervaka många patienter på ett säkert sätt. På bottenvåning fanns intagningsavdelning samt sjuksalar för vårdkrävande patienterna. I byggnadens flyglar fanns enklare operationssalar och en mindre bostad för tjänstgörande läkare. Första och andra våningen inrymde allmänna sjuksalar för lugnare patienter. Ljusa salar med stora fönster i sydväst och med plats för upp till åtta personer i varje sal. 16 enkelrum stod redo för de patienter som själva kunde betala för enskildhet.
Vävsal och personalbostäder
Högst upp i byggnaden fanns en stor vävsal för patienterna. Här uppe fanns även bostäder för den kvinnliga personalen. Byggnadens tornrum försågs 1922 med en klocka som var väl synlig över hela sjukhusområdet.
Byggnaden hade totalt fem hissar, på varje våning fanns breda och ljusa korridorer som användes både som dagrum och som matsal för patienterna.
Branden
Natten till lördagen 29 augusti 1931 utbröt en brand högst upp i vävsalen på Stora Kvinns. Hundratals patienter fick evakueras och under hela natten bekämpades elden av flera brandstationer. Man lyckades begränsa elden men förödelsen var stor. Delar av husets mittenparti var svårt skadat och hade kollapsat. Ingen person kom till skadad, men flera brandmän var mycket tagna och beskrev i tidningsreportage hur nära de varit att förolyckas.
Veckan efter branden tog man beslutet att återuppbygga mittpartiet, men med ett annat utseende än tidigare. En gissning är att man valde en enklare konstruktion för att hålla nere kostnaderna. Senare konstaterade en utredningen att branden uppstått efter en kortslutning i en av vävsalens taklampor.
Långbro sjukhus. Vävsalen på Stora Kvinns. Fotograf: Ernest Florman, 1923. Regionarkivet. Region Stockholm.
Klockan som innan branden suttit på mittpartiet fick inte återta sin plats i den nya delen. De stora urtavlorna med sina visare finns fortfarande kvar i byggnadens källare.
Under 1990-talet användes Stora Kvinns exteriör och interiör vid filminspelningar för bl.a. Beck, OP-7 och långfilmen 1939. 2001–2002 renoverades byggnaden av JM AB och i dag finns här 73 bostadsrätter från 45 till 140 kvm.
Kulturhistoriskt värdefull byggnad
Denna byggnad har en grön klassning i Stockholms Stadsmuseums ställningstagande. Det innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur ett historisk, kulturhistorisk, miljömässig och/eller konstnärlig synvinkel.
Byggnaden är i dag bostäder.