Loading...
Oakhill Djurgården.
Hem/Patienter/Mordet på ambassaden

Mordet på ambassaden

Den 25 december 1947 mördades Italiens ambassadör Alberto Bellardi Ricci av en sinnesförvirrad landsman på permission från Långbro sjukhus.

Efter upprepade och oprovocerade bråk med sina grannar blev Giuseppe Capocci tvångsinlagd på Långbro sjukhus. Han var själv övertygad om att det hela handlade om en komplott iscensatt av personer på den italienska ambassaden i Stockholm.

Under de följande sex åren på Långbro planerade han sin hämnd, han skulle ta livet av de intrigerande landsmännen. Så när han för första gången på 6 år beviljades permission för att besöka sin hustru och barn, satte han sin förvirrade plan i verket.

På juldagsmorgonen 1947 hämtades han på sjukhuset av hustrun. Hemma på Södermalm åt de middag tillsammans med barnen, efter maten ville Capocci ta en promenad – utan sällskap.

Trots hustruns envisa försök att få honom att stanna så valde han att lämna hemmet. Hon bestämde sig för att följa efter honom på avstånd. På Skeppsbron tog han spårvagnen mot Djurgården, efter några stationer steg han av och fortsatte till fots. Hustrun, som hela tiden följt sin man, förstod vart han var på väg. Hon sprang ifatt honom och krävde att få följa med honom.

Den italienska ambassaden låg sedan 1926 i det pampiga palatset Oakhill på Djurgårdsvägen 174. Ambassadör Ricci hade precis samlat hela personalen till jullunch när han får en lapp av sin sekreterare. På den finns en lång och osammanhängande utläggning om fascistregeringen och Mussolini. Ambassadören blev informerad om att den som skrivit lappen väntar i mottagningsrummet. Han ville inte avvisa landsmannen utan bestämde sig för att be honom stanna på lunch. Men när ambassadören klev in i mottagningsrummet så blir han genast angripen och blir flera gånger huggen i buken.

Rekonstruktion av dådet. Stockholms stadsarkiv SE/SSA/0140/04/03

Det uppstod vild tumult när personalen försökte avväpna Capocci. Ambassadören blev svårt skadad och avled i ambulansen på väg till sjukhuset. En omfattande polisutredning tar vid och tidningarna skrev spaltmeter om vilket ansvar den psykiatriska vården hade för den våldsamma handlingen. Capocci dömdes i Sverige för mordet och utvisades till Italien, där han togs in på ett psykiatriskt sjukhus och avlider där sju år senare.

Giuseppe Capocci

Giuseppe Capocci, bild vid anhållandet.

Läs mer om händelsen >> här

Mer om Långbro sjukhus

Stora Kvinns

Långbro sjukhus vårdavdelning för kvinnor – i folkmun döpt till Stora Kvinns, invigdes i maj 1910. Byggnaden är en exakt kopia av vårdbyggnaden för män – Stora Mans. Byggnaden följer dåtidens mönster med paviljongsystem, där byggnaderna placerades på optimala avstånd från varandra.

Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.

2021-11-17T17:15:45+01:00
Till toppen