Oakhill Djurgården.

Mordet på ambassaden

Den 25 december 1947 mördas Italiens ambassadör Alberto Bellardi Ricci av en sinnesförvirrad landsman på permission från Långbro sjukhus.

Efter ett bråk med några grannar på Södermalm 1940 blir Giuseppe Capocci tvångsintagen på Långbro sjukhus. Själv är han övertygad om att han är helt frisk och att det hela handlar om intriger från personer på den italienska legationen i Stockholm.

Giuseppe Capocci

Giuseppe Capocci

Efter sex år inlåst på Långbro börjar han planerna sin hämnd, han ska ta livet av de intrigerande landsmännen. Drygt ett år senare beviljas hans ansökan om 12-timmars julpermission för att besöka sin hustru och sina barn. Hans första permission sedan tvångsintagningen 1940.

Överläkaren på Långbro, Erik Goldkuhl, anser att patienten är i stort sett frisk och att det inte föreligger någon risk med en permission. Men under ett enskilt samtal med hustrun ber man henne att hålla ett vakande öga på sin man.

På juldagsmorgonen 1947 hämtas han på sjukhuset av hustrun och de beger sig till hemmet på Södermalm där de båda barnen väntar. De umgås och äter middag och efter maten vill hustrun att de ska ta en promenad, det vill inte Capocci. Så de bestämmer sig för att vara kvar hemma, men efter en stund ändrar han sig och vill gå ut, ensam.
Trots hustruns envisa försök att få honom att stanna så väljer han att lämna hemmet. Hon bestämmer sig för att följa efter honom på avstånd. På Skeppsbron tar han spårvagnen mot Djurgården men efter några stationer stiger han av och fortsätter till fots. Hustrun, som hela tiden följt sin man, förstår vart han är på väg. Hon ger sig tillkänna och bestämmer sig för att följa med sin man in på legationen.

Ambassadören har precis samlat hela personalen till jullunch när han får en lapp av sekreteraren innehållande en lång utläggning mot fascistregeringen och Mussolini. Han går ut i legationens väntrum där Capocci och hans hustru väntar. Capocci gör ett förvirrat intryck och utmanar ambassadören på duell, varefter han hugger ambassadören flera gånger.

Rekonstruktion av dådet. Stockholms stadsarkiv SE/SSA/0140/04/03

Det uppstår vilt tumult när personalen försöker avväpna Capocci. Ambassadören är svårt skadad och avlider på väg till sjukhuset. En omfattande polisutredning tar vid och tidningarna skriver spaltmeter om vilket ansvar den psykiatriska vården har för den våldsamma handlingen. Capocci döms i Sverige för mordet och utvisas till Italien, där han tas in på ett psykiatriskt sjukhus och avlider sju år senare.

Läs mer om händelsen >> här