Loading...
Oakhill Djurgården.
Hem/Patienter/Mordet på ambassaden

Mordet på ambassaden

Den 25 december 1947 mördas Italiens ambassadör Alberto Bellardi Ricci av en sinnesförvirrad landsman på permission från Långbro sjukhus.

Efter sinnesförvirrade och upprepade bråk med sina grannar blir Giuseppe Capocci tvångsinlagd på Långbro sjukhus. Han är själv övertygad om att det hela handlar om en komplott iscensatt av personer på den italienska ambassaden i Stockholm.

Under de kommande sex år på Långbro planerar han sin hämnd, han ska ta livet av de intrigerande landsmännen. Så när han för första gången på 6 år beviljas permission för att besöka sin hustru och barn, sätter han sin förvirrade plan i verket.

På juldagsmorgonen 1947 hämtas han på sjukhuset av hustrun, hemma på Södermalm äter de middag tillsammans med barnen och efter maten vill Capocci ta en promenad – utan sällskap.

Trots hustruns envisa försök att få honom att stanna så väljer han att lämna hemmet. Hon bestämmer sig för att följa efter honom på avstånd. På Skeppsbron tar han spårvagnen mot Djurgården, efter några stationer stiger han av och fortsätter till fots. Hustrun, som hela tiden följt sin man, förstår vart han är på väg. Hon springer ifatt honom och kräver att få följa med honom.

Den italienska ambassaden ligger sedan 1926 i det pampiga palatset Oakhill på Djurgårdsvägen 174. Ambassadör Ricci har precis samlat hela personalen till jullunch när han får en lapp av sin sekreterare. På den finns en lång och osammanhängande utläggning om fascistregeringen och Mussolini. Ambassadören blir informerad om att den som skrivit lappen väntar i mottagningsrummet. Han vill inte avvisa landsmannen utan bestämmer sig för att be honom stanna på lunch. Men när ambassadören kliver in i mottagningsrummet så blir han genast angripen och blir flera gånger huggen i buken.

Rekonstruktion av dådet. Stockholms stadsarkiv SE/SSA/0140/04/03

Det uppstår vilt tumult när personalen försöker avväpna Capocci. Ambassadören är svårt skadad och avlider i ambulansen på väg till sjukhuset. En omfattande polisutredning tar vid och tidningarna skriver spaltmeter om vilket ansvar den psykiatriska vården har för den våldsamma handlingen. Capocci döms i Sverige för mordet och utvisas till Italien, där han tas in på ett psykiatriskt sjukhus och avlider där sju år senare.

Giuseppe Capocci

Giuseppe Capocci, bild vid anhållandet.

 

Läs mer om händelsen >> här

Läs mer om Långbro sjukhus

Sjukhusdammen

Samtidigt som man bygger sjukhuset så anlägger man en 150 meter lång damm genom att dämma upp det s.k. Långbro-diket, ett vattenflöde från det högt belägna skogsområde som i dag är Fruängen. Diket, som idag är nedgrävt i kulvertar, gick genom hela sjukhusområdet och mynnade ut vid nuvarande Johan Skytteskolan…

Hermann Göring

Journalanteckningar beskriver honom som besvärlig, missmodig och hysterisk. Han tröttar ut personalen med ständiga krav och tror sig vara utsatt för en konspiration där alla i hans närhet är mutade av judarna. Han uttrycker dessutom en stark oro för att tyskarna ska få reda på att han är intagen på ett sinnessjukhus i Sverige.

Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.

2021-09-12T16:10:23+02:00
Till toppen