Reportage ur Aftonbladet 23 juli 1990, Foto: Peter Kjellerås.
Hus 39
Under slutet av 1980-talet uppfördes en vårdbyggnad bakom en bergknalle i den nordvästra delen av sjukhusområdet. Huset var specialinrett och omgärdat av ett fyra meter högt staket, knappt synligt från Vantörsvägen. Här vårdades under ett antal år ”Sveriges farligaste kvinna”.
Patienten som flyttade in i Hus 39 hade tillbringat större delen av sitt liv inom den psykiatriska vården. Läkarna hade inte kunnat enas om någon diagnos, utan man nöjde sig med att konstaterar att hon ”är oberäknelig, aggressiv och psykotisk”. Efter ett reportage i slutet på 70-talet blev hon riksbekant när bilder från Långbro visade henne fastkedjad i en säng. För att undvika mer uppmärksamhet flyttade man patienten till S:t Sigfrids sjukhus i Växjö. Sex år senare flyttades hon, trots att föräldrarna protesterar, tillbaka till Långbro sjukhus. Grannar till sjukhushet uppmärksammade att hon, nu i koppel, fick promenera med skötare runt sjukhusets närområde. Folk blev upprörda och menade att det var ”ett spektakel och ett ovärdigt liv”.
Diagnos
Under början av nittiotalet fick patienten äntligen en diagnos, man anpassade vården efter hennes behov och det gav resultat. 1997 upphävdes tvångsvården och några år senare flyttade hon ut till ett eget boende på en gård utanför Stockholm.
Hus 39 var den sista vårdavdelningen att stänga, övriga verksamheter avvecklades i mitten på nittiotalet. JM övertog hela området i början på tjugohundratalet från Landstingsägda Locum och efter år av förfall så river man huset något år senare.
Läs mer / Källhänvisning:
Byggnadens placering är markerade på kartan här nedan.
Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.