Loading...
Reportage ur Aftonbladet 23 juli 1990, Foto: Peter Kjellerås.
Hem/Byggnader, Mentalsjukvård, Patienter/Villa 39 och Sveriges farligaste kvinna

Villa 39

1989 färdigställs en vårdbyggnad i den nordvästra delen av sjukhusområdet. Byggnaden är ritad och inredd för att hantera ”Sveriges farligaste kvinna”. Här finns tre rum för patienten och ytterligare tre rum för personal och administration. Byggnaden omgärdas av ett fyra meter högt specialstaket.

Kvinnan som flyttar in i Villa 39 har tillbringat större delen av sitt liv inom den psykiatriska vården. Man har inte kunnat enas om någon diagnos. Utan man nöjer sig med att konstaterar att hon ”är oberäknelig, aggressiv och psykotisk”. Efter ett reportage 1977 blir hon riksbekant när bilder visar henne fastkedjad i en sjukhussäng. Man flyttar patienten till S:t Sigfrids sjukhus i Växjö för att undvika mer uppmärksamhet. Men bara sex år senare flyttas hon, trots att föräldrarna protesterar, tillbaka till Långbro sjukhus. Där vallas hon nu i koppel runt sjukhusets närområde och folk blir, med all rätt, upprörda och menar att det är ”ett spektakel och ett ovärdigt liv”. Men resultatet av behandlingen bidrar inte till någon förbättring utan den förstärker bilden av henne som Sveriges farligaste kvinna.

Diagnos

Under början av 1990-talet får patienten en autism-diagnos och man anpassar vården för att passa hennes behov. Något som ger resultat, så 1997 upphävs tvångsvården och några år senare flyttar hon till en gård i Sörmland, där hon bor i dag.

Sjukhusets övriga verksamheter avvecklas redan i mitten av 1990-talet och när patienten flyttar ut förföll Villa 39. JM förvärvar området i början av 2000-talet och river nästan omgående den övergivna villan.

Läs mer / Källhänvisning:

Aftonbladet
Specialnest
Fria Freja
Dagens Nyheter

Byggnadernas placering är vid markeringen

Fler inlägg

Stora Mans

Invigdes i december 1909 och bestod av, för den tiden, toppmoderna vårdavdelningar, operationssalar, mottagningsrum och apotek. Det fanns salar för upp till åtta liggande patienter och enskilda rum för intagna med möjlighet att betala. En samlingssal högst upp i byggnaden användes som lokal för gudstjänster, teater och musikstunder

Stora Kvinns

Långbro sjukhus vårdavdelning för kvinnor – i folkmun döpt till Stora Kvinns, invigdes i maj 1910. Byggnaden är en exakt kopia av vårdbyggnaden för män – Stora Mans. Byggnaden följer dåtidens mönster med paviljongsystem, där byggnaderna placerades på optimala avstånd från varandra.

Sjukhusdammen

Samtidigt som man bygger sjukhuset så anlägger man en 150 meter lång damm genom att dämma upp det s.k. Långbro-diket, ett vattenflöde från det högt belägna skogsområde som i dag är Fruängen. Diket, som idag är nedgrävt i kulvertar, gick genom hela sjukhusområdet och mynnade ut vid nuvarande Johan Skytteskolan…

Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.

Långbro sjukhusmuseum hittar du bara online. Det finns inga fysiska lokaler eller utställningar.

2021-04-15T11:30:46+02:00
Till toppen