Loading...
Reportage ur Aftonbladet 23 juli 1990, Foto: Peter Kjellerås.
Hem/Byggnader, Mentalsjukvård, Patienter/Villa 39 och Sveriges farligaste kvinna

Hus 39

Under slutet av 1980-talet uppfördes en vårdbyggnad bakom en bergknalle i den nordvästra delen av sjukhusområdet. Huset var specialinrett och omgärdat av ett fyra meter högt staket, knappt synligt från Vantörsvägen. Här vårdades under ett antal år ”Sveriges farligaste kvinna”.

Patienten som flyttade in i Hus 39 hade tillbringat större delen av sitt liv inom den psykiatriska vården. Läkarna hade inte kunnat enas om någon diagnos, utan man nöjde sig med att konstaterar att hon ”är oberäknelig, aggressiv och psykotisk”. Efter ett reportage i slutet på 70-talet blev hon riksbekant när bilder från Långbro visade henne fastkedjad i en säng. För att undvika mer uppmärksamhet flyttade man patienten till S:t Sigfrids sjukhus i Växjö. Sex år senare flyttades hon, trots att föräldrarna protesterar, tillbaka till Långbro sjukhus. Grannar till sjukhushet uppmärksammade att hon, nu i koppel, fick promenera med skötare runt sjukhusets närområde. Folk blev upprörda och menade att det var ”ett spektakel och ett ovärdigt liv”.

Diagnos

Under början av nittiotalet fick patienten äntligen en diagnos, man anpassade vården efter hennes behov och det gav resultat. 1997 upphävdes tvångsvården och några år senare flyttade hon ut till ett eget boende på en gård utanför Stockholm.

Hus 39 var den sista vårdavdelningen att stänga, övriga verksamheter avvecklades i mitten på nittiotalet. JM övertog hela området i början på tjugohundratalet från Landstingsägda Locum och efter år av förfall så river man huset något år senare.

Läs mer / Källhänvisning:

Aftonbladet
Specialnest
Fria Freja
Dagens Nyheter

Hus 39

Av sekretessskäl behöver Google kartor din tillåtelse för att laddas. För mer information, se våra Integritetspolicy.
Jag godkänner

Läs mer om Långbro sjukhus

Stora Mans

Invigdes i december 1909 och bestod av, för den tiden, toppmoderna vårdavdelningar, operationssalar, mottagningsrum och apotek. Det fanns salar för upp till åtta liggande patienter och enskilda rum för intagna med möjlighet att betala. En samlingssal högst upp i byggnaden användes som lokal för gudstjänster, teater och musikstunder

Hermann Göring

Journalanteckningar beskriver honom som besvärlig, missmodig och hysterisk. Han tröttar ut personalen med ständiga krav och tror sig vara utsatt för en konspiration där alla i hans närhet är mutade av judarna. Han uttrycker dessutom en stark oro för att tyskarna ska få reda på att han är intagen på ett sinnessjukhus i Sverige.

Villa 39 och Sveriges farligaste kvinna

1989 färdigställs en vårdbyggnad i den nordvästra delen av sjukhusområdet, byggnaden är ritad och inredd för att hantera ”Sveriges farligaste kvinna”. Villan har tre rum för patienten och ytterligare tre rum för personal och administration. Runt byggnaden finns ett fyra meter högt specialstaket för att förhindra att patienten rymmer.

Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.

2022-02-12T09:24:51+01:00
Till toppen