Loading...
Reportage ur Aftonbladet 23 juli 1990, Foto: Peter Kjellerås.
Hem/Byggnader, Mentalsjukvård, Patienter/Villa 39 och Sveriges farligaste kvinna

Villa 39

1989 färdigställs en vårdbyggnad i den nordvästra delen av sjukhusområdet. Byggnaden är ritad och inredd för att hantera ”Sveriges farligaste kvinna”. Här finns tre rum för patienten och ytterligare tre rum för personal och administration. Byggnaden omgärdas av ett fyra meter högt specialstaket.

Kvinnan som flyttar in i Villa 39 har tillbringat större delen av sitt liv inom den psykiatriska vården. Man har inte kunnat enas om någon diagnos. Utan man nöjer sig med att konstaterar att hon ”är oberäknelig, aggressiv och psykotisk”. Efter ett reportage 1977 blir hon riksbekant när bilder visar henne fastkedjad i en sjukhussäng. Man flyttar patienten till S:t Sigfrids sjukhus i Växjö för att undvika mer uppmärksamhet. Men bara sex år senare flyttas hon, trots att föräldrarna protesterar, tillbaka till Långbro sjukhus. Där vallas hon nu i koppel runt sjukhusets närområde och folk blir, med all rätt, upprörda och menar att det är ”ett spektakel och ett ovärdigt liv”. Men resultatet av behandlingen bidrar inte till någon förbättring utan den förstärker bilden av henne som Sveriges farligaste kvinna.

Diagnos

Under början av 1990-talet får patienten en autism-diagnos och man anpassar vården för att passa hennes behov. Något som ger resultat, så 1997 upphävs tvångsvården och några år senare flyttar hon till en gård i Sörmland, där hon bor i dag.

Sjukhusets övriga verksamheter avvecklas redan i mitten av 1990-talet och när patienten flyttar ut förföll Villa 39. JM förvärvar området i början av 2000-talet och river nästan omgående den övergivna villan.

Läs mer / Källhänvisning:

Aftonbladet
Specialnest
Fria Freja
Dagens Nyheter

Byggnadernas placering är vid markeringen

Fler inlägg

Olof Kinberg, överläkare vid Långbro sjukhus.

Olof Kinberg var Långbro sjukhus första överläkare och direktör, men han kommer att gå till historien som Sveriges första rättspsykiater och den “svenska kriminologins fader”. Som rådgivare till Kungliga Medicinalstyrelsen är han högst delaktig i planeringen och genomförandet av det nya stora sinnessjukhuset utanför Stockholm…

Söker du patientjournaler? Kontakta Regionarkiv här.

Långbro sjukhusmuseum hittar du bara online. Det finns inga fysiska lokaler eller utställningar.

2021-04-15T11:30:46+02:00
Till toppen